Om Tassirall

Foto: Morgan Grip

“Tassirall” är ett uttryck på Härjedalska som närmast kan översättas till “Filur” på Svenska, eller att man är lite ales/eljest och har märkliga saker för sig.

Det kan även betyda att man inte är så händig av sig och i det hänseendet så handlar det för min del om att motbevisa den tesen – att bara för att du är lite annorlunda och har en massa märkliga saker för dig så behöver det ej det betyda att du är O-händig och har tummen mitt i handen.


Så länge jag kan komma ihåg så har jag pysslat och donat med saker, handarbetat, ritat, målat, slöjdat och musicerat både själv och i olika band. Samtidigt så har jag ett stort intresse för historia, sägner och gamla seder och bruk, speciellt med lokal anknytning.

 

Någon gång i början av 2020 så hade jag en massa projekt igång, både gamla och nya, det var instrumentbyggen, musik, slöjd och tavlor med historisk anknytning, det var väldigt spretigt och jag kände att det var dags att samla allt på ett o samma ställe. Jag skapade en Facebook sida som jag namngav “Tassirall” och började samla mina alster och skrifter där.

Projektet växte och jag började även att väva in en hel del lokalhistoria och bygdesägner som senare även utvecklades till ett samarbete med YouTube kanalen “Hela Härjedalen” som har en serie som heter “Hurtigs Historier” där vi då och då lägger upp små filmer som berättar om vår lokala historia och våra sägner, länkar den första nedanför.

 

Projektet växte ytterligare och sidan på facebook började bli väldigt rörig men jag märkte att det fanns ett stort intresse hos folk att läsa, se och höra mina alster.
Personer dök på mig både på jobbet och “ute på byn” och ville att jag skulle berätta historier för dem, gärna visa dem olika historiska platser etc. fick även en del förfrågningar om medverkan vid olika aktiviteter och arrangemang där de ville ha med mig och mitt projekt.

Mitt i allt detta så får jag ett fantastiskt roligt samtal, jag hade vunnit Härjedalens Kulturpris med motiveringen:
“Peter Hurtig tilldelas Härjedalens kommuns kulturpris på 10 000 kronor för Tassirall. Han serverar inblickar i det förgångna och förtäljer lokala sägner med passion. Med egenbyggda äldre tiders instrument musiksätter Peter Hurtig berättelser om Härjedalens historia. Hans skapande väcker nyfikenhet kring hembygden”

Detta var ju ett fantastisk bekräftelse på att folk är intresserad av det jag gör och det sporrade mig så klart att fortsätta och även vidareutveckla projektet.

Fridens Liljor // Tassirall