Slöjd, tillverkning & konst

“Idle hands are the devils workshop” säger de gamla skrifterna.

Att vara kreativ är något som jag behöver vara mest hela tiden annars tappar jag fotfästet på något märkligt sätt.
Att slöjda, tillverka saker, göra musik och ibland måla tavlor är det som jag sysselsätter min hjärna och mina händer med när “andan faller på”

Idag är slöjd och handarbete något som är vackert att titta på men som oftast ligger undanstoppat i någon flyttkartong i ett förråd. Förr i tiden så var det ett viktigt inslag i det dagliga livet, man tillverkade själv de redskap man behövde och det som man skulle ge bort i gåvor, det ansågs som en väldigt fin sak att få något i gåva som var handtillverkat.

Jag tycker att det är tråkigt att denna stora del av vår historia och kultur är på väg att glömmas bort i en värld full av massproducerat skräp som man bara kastar bort när man vill ha något nytt och fränt.

Här presenteras en del av mina slöjd/handarbeten från mitt Instagramkonto.


Senaste alstren

Lite blandad kompott av vad jag gjort senaste tiden….skedar, kåsor mm


Woodspirits och skedar

Woodspirit, eller “skogsande” som det skulle bli på Svenska är fantastiska små projekt och det kommer garanterat att bli fler i olika storlekar och utseende. Två skedar slank det även med denna gång.


Finskeden

När jag slöjdar så försöker jag spara lite på krutet när det gäller att slipa o sandpappra, det är ju närmast tabu på att använda sandpapper i slöjdkretsar. Jag vill gärna att det skall synas att sakerna är handgjorda och täljda med en kniv så jag lämnar det gärna lite kantigt och ojämnt. på denna sked så har jack dock använt lite sandpapper på ytor som jag kommer att utsmycka med lite Kolrosning, det blir nog bra tror jag. Dock så har jag lämnat vissa delar av skeden lite “råare” så det syns att jag täljt och inte kört den i bandslipen.


Gubbarna

Det blir en del täljande av gubbar, fantastiskt att jobba fram en liten surgubbe ur en bit trä.


Karvsnitt

Jag gick en digital karvsnittskurs via Västerbotten slöjd. Ett fantastiskt koncept att över webben gå på kurs, det mest positiva med detta var att man verkligen kunde se närbild på de olika tekniker som vi fick prova på. Karvsnitt är något jag har försökt mig på tidigare men inte riktigt fått till som jag ville, nu har man grundsnitten i ryggsäcken och kan vidareutveckla det därifrån. spännande


Diverse pryttlar


Yulegubben

Gubben Yule, tillverkad med både traditionella verktyg samt Dremel


Storbordet

Ett bord som jag gjorde av ett gammalt trägolv som jag inte hade någon användning av.


Mjölner

En gåva till min gudson Tristan som är intresserad av vikingatid och historia, denna gjordes till största del men en dremel men även med hjälp av vanliga handverktyg.