Glissjöberg och Annflogubben

En av de första nybyggarna som lever i folkminnet är Annflogubben eller Annfloman och han bodde vid ett större slåttesänge invid Ljusnan vid vägen till Herrö, ca 10 km sydost från Glissjöberg.
Annflogubben hade myrjärnsbläster strax norr om nuvarande Glissjöberg vid Tandån, där också den gamla vägen in mot Jämtland gick över det s.k. Jämtvadet /Jamtvaee.
Vid något tillfälle så hade han spillt korn på berget och då han vart varse att det inte frös där under samma tid som det frös i Annflo så flyttade en av hans söner dit.
När det var röjt så pass att det började “Glise” eller synas på berget så fick nyodlingen namnet “Gliseberg” eller “Glisseberg” som det under äldre tid ibland skrives och uttalas i Folkmålet.
Andra berättar att gubben skulle ha följt med sonen till stället efter att något hade odlats där, varvid sonen skall ha yttrat “Du ser, dä börje Glise på Bärjä”
Denne första nybyggaren i Glisebärg skall ha bott på Tandågärdet och han sägs ha drunknat i Gråforsen i Veman.
Hustrun vågade inte färdas med i den klena farkosten, men han gav sig iväg i forsen sägandes “Jä skä åkä, så dä skä spörjas mann ättä mann” och så skedde.
Vid Linsellsjön skall Annfloman, som enligt en upptecknad sägen hetat Nils, tidtals ha vistats för fiske och fågelfångst, En täkt uppkallades efter honom Nilsvölln (ej att förknippa med Nilsvallen – Sveg) Där hade han en fiskarbod och fiskkällare.
Annflon övergas snart helt och hållet eftersom att det var så “Frostnämt” och utflyttning skedde till Mosätt. En kulle i Annflo på vilken säden längst lyckades hålla stånd mot frosten säges av denna anledning varit kallad “gullhögen”
Vid norra älvstranden strax nedanför Svegs kyrka fanns en liten holme, som sägnen förknippar med Annflo, Holmen omnämnes av Unæus enl nedan.
“jag har ansett mig böra omnämna den, emedan många trovärdiga män med mun försäkrat, att den hitförts annorstädes ifrån.
Ty en gång i vårtiden, då en stor massa is trängt sig på holmen ock en häftig flod ökat tryckets våldsamhet, lösrycktes den och stannade ej förr, än den förts av floden två mil utföre. Därföre har också holmen av sin förra plats som hette Annflod, namnet Annflodstufwan ock står nu ymnigt beväxt med blommor ock gräs”
Vid Annflo var fordom färjeställe för en väg, som från Dalarna över Lillhärdal och Sveg ledde upp till Jämtland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *